Achtergrond van Cyprus
Cyprus heeft een indrukwekkende en tevens ingewikkelde geschiedenis, die tot op de dag van vandaag duidelijk zichtbaar is.
Geschiedenis
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
Net als veel andere eilanden in de Middellandse Zee kent Cyprus een lange geschiedenis, waarin het door vele verschillende volkeren bewoond is geweest. Opgravingen op het eiland hebben uitgewezen dat al rond 8000 v. Chr. mensen op Cyprus leefden. Het eiland is achtereenvolgens in handen geweest van de Assyriërs, Feniciërs, de Perzen, de Grieken, de Egyptenaren en de Romeinen. Vervolgens maakt het eiland lange tijd deel uit van Byzantium. Ook in de Middeleeuwen wisselen de overheersers elkaar af. Het eiland is tijdens de Middeleeuwen in handen geweest van de kruisvaarders, Guy de Lusignan heeft lange tijd geregeerd op Cyprus en vervolgens hebben de Genovezen en de Venetiërs het eiland gedomineerd. In 1571 veroveren de Ottomanen Cyprus en zij regeren drie eeuwen lang op het eiland. In 1878 nemen de Britten de macht op Cyprus over. In 1960 wordt Cyprus onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Vrijwel vanaf het begin van de onafhankelijkheid ontstaan onenigheden tussen de Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten, die in december 1963 tot hevige gevechten leiden. Wanneer de communistische voorkeur van president Makarios steeds duidelijker wordt, besluit Griekenland in te grijpen en een coupe te plegen met de bedoeling Makarios omver te werpen en Cyprus bij Griekenland te voegen. Vijf dagen later arriveert het Turkse leger om de Turks-Cypriotische bevolking te beschermen. Het resultaat van het gevecht is een verdeeld Cyprus, waarbij de Turks-Cyprioten 38% van het eiland (noorden) bezitten. Zij stichten de Turkse Republiek van Noord Cyprus, die alleen door Turkije erkend wordt. Sinds 1974 bestaat tussen de twee delen van Cyprus een VN-bufferzone. In 2004 wordt Cyprus toegelaten tot de EU. Eén van de voorwaarden was een hereniging van het noordelijk en zuidelijk deel van Cyprus in de toekomst, maar voorlopig zijn pogingen daartoe mislukt.
Ligging
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
Cyprus ligt in het uiterste oosten van de Middellandse Zee, zo’n 75 km ten zuiden van Turkije en 105 km ten westen van Syrië.
Bevolking
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
De bevolking van Cyprus is in twee groepen te verdelen. De Grieks-Cyprioten die op het zuidelijk deel van het eiland wonen en waarvan vele een Griekse afkomst hebben en de Turks-Cyprioten, die in het noordelijk, bezette deel van Cyprus wonen. Op het zuidelijk deel is de Grieks-orthodoxe kerk goed vertegenwoordigd, terwijl de Islam in het noorden het belangrijkste geloof is.
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
Landschap
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
Cyprus is een bergachtig eiland met in het zuidwesten het Troodosgebergte en in het noorden het Pentadaktylos gebergte. Tussen deze twee gebergtes ligt een vlakte, waarin onder andere de hoofdstad Nicosia gelegen is. In het uiterste zuidwesten ligt het schiereiland Akámas, dat een prachtig natuurgebied vormt.
Architectuur
Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties
De indrukwekkende geschiedenis van Cyprus vindt u terug in de architectuur van het eiland. Diverse archeologische opgravingen, zoals bij Choirokoitia en Kourion geven inzicht in de architectuur van het verleden. In het Troodosgebergte vindt u mooie voorbeelden van Byzantijnse bouwwerken en voor moderne architectuur moet u in Nicosia en de moderne badplaatsen zijn. In het Turks-Cypriotische deel vindt u enkele mooie moskeeën.
Meer reisinformatie
Meer informatie over uw reis naar Cyprus: